25-10-09

Thema: 'Grootouders'

Hallo allemaal,

 

Maandag hebben we de verjaardag gevierd

van ons vriendje Randy. We zongen liedjes,

we maakten een verjaardagsboek en de juf

had een leuke kroon gemaakt. Randy had voor

lekkere cake en fruitsap gezorgd! MMM,

dat heeft gesmaakt.

We leerden ons versje voor de grootouders

en daar moest bij geteld worden. Ons

cadeautje mochten we ook niet vergeten, de

kapoenen hebben er iets heel moois van

gemaakt. We oefenden onze kunstjes die we

gaan brengen op het grootoudersfeest. Hier

de rolverdeling: de leeuwen (Lander & Neo)

met de leeuwentemmer (Nils), de

koorddanseresjes (Beyoncé, Eva & Iszabella),

de clowns (Thijs, Randy, Yarno), de

gewichtheffers (Joran & Brian), de slingeraars

(Charis & Thibo). Elke kapoen leefde zich compleet in, in zijn rol. Dinsdag zijn we gaan zwemmen en hebben we vooral geoefend op het leren drijven. We bekeken ook eens de verschillende gezichtspunten die er kunnen zijn, eerst oefenden we met echte materialen en later maakten we er samen met de juf een werkblaadje van. Vrijdag was het dan zover: ‘Het grootoudersfeest’. De kleuters hebben het schitterend gedaan. Ik ben er zeker van dat het een leuke namiddag was voor allemaal!

 

Zo, dit was onze week in het kort.

Volgende week werken we rond ‘Sinterklaas & Zwarte Piet’

Fijn weekend, Juf Sofie

17:23 Gepost door Juf Sofie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-10-09

Thema: 'toveren - grootouders'

We hadden het deze week over ‘toveren’ en ‘grootouders’. Maandag hadden we iemand op bezoek in de klas, ‘het tovervriendje’. Dit vriendje konden de kleuters alleen zelf zien door op de stoel te tikken met de toverstaf. Elke kleuter beschreef zijn vriendje. Sommige van die vriendjes hadden ook iets te vertellen. We vertaalden onze naam in heksentaal. De kleuters ontcijferden (met hulp van de juf) de letters uit hun naam, die letters waren gekoppeld aan hekssymbolen. Niet makkelijk hoor! We bekeken ook eens hoeveel er in een grote en een kleine beker kon. De begrippen, leeg, half vol, vol, meer, minder, kwamen hier aan bod. We speelden slurfkijkertje, bel en trommel en  beren in een kooi.

Deze week lag er op een morgen een touw in de klas, het touw stelde altijd een andere vraag aan de kleuters BV: hij wedde dat hij zo lang was als 5 kleuters, dat hij zo lang was dat hij rond de kast kon,… het was aan de kleuters om uit te zoeken of het touw gelijk had of niet. We brainstormden over de acrobaatkunstjes die we gaan uitvoeren op het grootoudersfeest. De juf verdeelde de kapoenen in groepjes en samen moesten ze eens nadenken over welk kunstje ze konden doen. Samen kwamen we tot een resultaat en werden de ‘kunstjes’ al eens ingeoefend.

Op vrijdag gingen we met z’n allen naar het bos! We bekeken de vele blaadjes op de grond, de verschillende paddenstoelen met hun vorm en kleur, de vruchten van verschillende bomen, de vogels die voorbijvlogen, de spinnen op hun spinnenweb, … veel te zien veel te doen in het bos! Het was een fijne en leerrijke voormiddag!


Hier enkele foto's:

 

 

Fijn weekend !

 

12:31 Gepost door Juf Sofie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-10-09

Fons de klaspop

Hallo allemaal, DSC05655

Ik ben Fons, de nieuwe klaspop van de derde kleuterklas. Het is daar fijn vertoeven. Ze nemen me overal mee en vertellen me elke dag iets nieuws. Binnenkort ga ik trouwens op logement bij een vriendje uit de klas en daar kijk al erg naar uit!

 

Tot snel!

Fons Zoenen

17:58 Gepost door Juf Sofie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-10-09

Thema:'Herfst'

Veel wind, veel blaadjes en veel regen deze week. De perfecte gelegenheid om rond het thema ‘Herfst’ te werken. Op maandag hadden de kleuters veel herfstmaterialen meegebracht naar de klas. Elke kapoen wou dan ook laten zien wat hij of zij had meegebracht. Samen zijn we naar buiten getrokken en hebben we gekeken wat de herfst ons te bieden heeft. We zochten naar blaadjes en vruchten van de bomen. Later in de week zijn we nog op zoek gegaan naar kriebeldiertjes. We vingen deze diertjes door een paraplu onder een struik te plaatsen en er eens goed mee te schudden. Er vielen verschillende diertjes (spin, lieveheersbeestje, pissebed, …) in onze paraplu, we hebben ze nadien in een potje met vergrootglas gestopt en ze eens goed bekeken. Via ons liedje kwamen we te weten dat de dieren in het bos tevoorschijn komen als het stil is. Welke dieren zitten in het bos en hoe bewegen ze? Dit oefende de kleuters tijdens de motorische activiteit ‘Ik beweeg als een …’.  De hoekjes uit de klas waren ook verrijkt binnen het thema, in de knutselhoek mochten de kleuters een spin maken of een dier uit het bos opvullen met herfstmaterialen, in de winkelhoek konden ze vruchten kopen en deze via een receptenfiche bereiden tot een herfstsoep, in de ontdekhoek konden ze herfstmaterialen bekijken en er ook een afdruk of omtrek nemen van bladeren, in de boekenhoek stonden verschillende boekjes rond de herfst, in de bouwhoek bouwden ze het bos na met herfstmaterialen (kastanjes, eikels, …), in de spelletjeshoek speelden ze samen met de juf 4 op een rij. Dit thema leent ook perfect tot het oefenen van tellen, hier enkele oefeningen die we hebben uitgevoerd: tellen van vruchten tot1- 5, waar ligt het minste – meeste – evenveel, groepjes maken van BV: 4 eikels of 4 kastanjes, hoeveel kastanjes hoor je vallen in de doos (zonder visuele ondersteuning). We stonden ook even stil wat niet en wel kan in het bos, de kleuters bepaalden zelf of de situatie op de prent kon of niet kon, samen kwamen we tot het juiste antwoord. We hebben er in onze klas ook een nieuw vriendje bij: ‘Fons de kikker’, hij is vanaf nu onze klaspop.bDit was het verloop van onze leuke herfstweek. Volgende week werken we nog even verder rond dit thema en gaan we op dinsdag naar het Park van Aalst.

 

Ik wens jullie een leuk weekend en tot maandag

 

18:03 Gepost door Juf Sofie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-10-09

Herrie in de mond

lichaam4[1]

21:07 Gepost door Juf Sofie in Liedjes en versjes | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Opa bakkebaard

hello-kitty-valentijn-b573

21:04 Gepost door Juf Sofie in Liedjes en versjes | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Thema: 'Groenten en fruit'

Deze week zijn we in de kikkerklas de gezonde toer op gegaan. We hebben deze week gewerkt rond fruit en groenten. Samen hebben we de verschillende soorten fruit en groenten goed bekeken, benoemd en geproefd. In de letterhoek oefenden we de namen van de soorten fruit en groenten, in de kookhoek mochten de kleuters nepfruit en –groenten snijden en bereiden, in de puzzelhoek heeft elke kleuter zijn ‘fruitpuzzel’ gekleurd – verknipt en terug opgekleefd, met klei boetseerde de kapoenen verschillende soorten fruit. Na het bekijken van de groenten hebben we samen in groepjes soep gemaakt. De kleuters hielpen met de groenten te snijden, het in de soepkom te doen en de soep natuurlijk op te eten J. Wat korstjes als garnituur en SMAKELIJK! Het versje met de stokpopjes vonden ze zeer fijn. De ruimte ontdekten we via het spelletje: ‘Ik weet waar ik ben‘, zo leerden de kapoenen kennismaken met ‘het oriënteren in de ruimte’.  Na deze gezonde week kunnen we nu genieten van het verlengde weekend!

Volgende week werken we rond het thema ‘Herfst’.

Fijn (lang) weekend en tot maandag!

 

Groetjes, Juf Sofie


 

20:55 Gepost door Juf Sofie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |